divendres, 9 de desembre del 2011

Aigua

Aquesta és la cisterna de la discòrdia. Com es pot deduir per les rajoles, també té molts anys, però ara per ara, tocar les rajoles és impensable, com qualsevol altra cosa de tota la casa. La cisterna té molts anys, ja ho he dit, però el mecanisme intern no, el van canviar fa pocs mesos, deuria ser cap el maig o juny. Ja vaig fer un post sobre les factures d'aigua que estava pagant. La companyia d'aigües, molt llestos ells, em van dir que esperés a la propera factura ara al novembre, clar, són trimestrals. I si, després de que el senyor "lampista" vingués i em canviés tot el mecanisme intern de la cisterna, el consum d'aigua a casa ha baixat de forma considerable, continuo pensant que el consum d'aigua de dues persones és massa elevat, tenint en compte que la rentadora és nova i gasta molt poca aigua, com una escopinada, el consum s'hauria d'haver reduit encara més. Fa uns mesos, que tinc una pregunta sempre a punt per tothom, quanta aigua gastes? no els diners que pagues, el volum d'aigua, per que depenent de la població la factura és diferent, però els litres són un valor objectiu. Doncs, quan fa uns dies, va arribar la factura de l'aigua, vaig veure que si, havíem baixat en consum, però continua sent alt, dels 80 metres cúbics de l'última factura, hem passat a 48, però per dues persones, continua sent massa alt. Si, em menjo molt l'olla. Total, tirar de la cadena, s'ha convertit en una paranoia i el lampista em diu que cal tirar bé i no inclinar la cadena, que és el que fa que el mecanisme s'espatlli. Però, no  puc anar al darrere de la meva mare cada cop que va al lavabo, que ja ho faig, ni cada cop que ve algú a casa. 
Per evitar que hagi una altra fuita, per que si no es tira bé, el mecanisme s'espatllarà altre cop i ja vaig veure que segons com, hi ha un rajolinet al vàter, tiro bé i ja està, quina solució, oi? Doncs, vaig tornar a trucar al lampista, va venir l'ajudant. L'explicació va ser del tot surrealista, "estas cisternas, son así, siempre pierden, el mecanismo es un émbolo y cae por peso" davant la meva estupefecció i resposta, de "pero con el precio que tiene el agua, no puede ser, ni estar así, tirando agua por el váter" la rèplica va ser, "ya, pero están de cuando el agua no era tan cara y ahora, no se puede hacer, pagar el agua que gastas".
El lavabo de casa és minúscul, per això la cisterna està penjada i no sé si puc canviar alguna cosa sense tocar gaire. Per que no puc posar una cisterna baixa per que no cap i aleshores no tindria lloc per rentar-me les mans ni entrar a la banyera. L'altre dia, em van dir que hi ha cisternes baixes més estretes. Ho miraré, per que la solució de l'ajudant del lampista no em convenç, em sembla que no sóc rara, que no convenç a ningú o més que convèncer, no és interessant. Amb la paranoia que hi ha amb l'aigua i jo anar tirant l'aigua pel vàter i pagant-ho a preu d'or!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

ah! la famosa conspiració del gremi de fabricants de cisternes associats amb els de la companyia de l'aigua! malparits!

l'hel·lènic ha dit...

T'explicaré com funciona per les meves contrades el consum de l'aigua. Al ser tots catalanets crec que serà vàlid per tothom. El consum màxim permés per una llar amb tres membres és de 30 metres cúbics; sino sobrapasses aquest volum el preu unitari és de 0,2497 €. Però si et passes d'aquests 30, llavors per cada metre cúbic de més et facturen 1,2954 €. I per suposat l'Agència Catalana de l'Aigua també hi fot cullarada i carrega l'ho seu. Espero haver-te aclarit quelcom

Joana ha dit...

pons:
ho sembla, una conspiració.

l'hel·lènic:
30 metres cúbics per 3 persones? cada quan temps, per que llavors jo em passo quinze pobles. però ja no sé que més fer per reduir el consum.

l'hel·lènic ha dit...

No voldria pas esverar-te, però aquests 30 metres cúbics estàn calculats per rebut, o sigui, per trimestre. Potser tens una petita fuga en alguna canonada i ja se sap, gota a gota, al cap de tres mesos pot representar una bassa.

Joana ha dit...

l'hel·lènic:
el cas és que he mirat si hi ha una fuita per alguna banda i no sé com esbrinar-ho. jo no veig aigua per enlloc.