dimarts, 19 de juliol del 2016

"CHONIADES"

Ara, torno a estar a l'atur, però durant cinc mesos, cinc mesos molt llargs, mai a la vida cinc mesos havien passat tan lentament, he estat treballant en un lloc força horrorós. I jo que em vaig posar d'allò més contenta quan vaig trobar la feina. La feina era horrorosa, el lloc físic de treball depriment, l'ambient embrutidor, l'amo que em va enganyar amb les condicions i la feina que faria. En resum, una gran merda, tan gran era, que molts dies, quan pujava al cotxe per tornar a casa, començava a plorar i no parava. Mai a la vida m'havia sentit tan desgraciada com en aquests cinc mesos. Però d'això si de cas ja en faré una altra d'entrada. 
En aquesta feina tan fantàstica i meravellosa, tenia una companya de feina, amb qui passava les vuit hores de la jornada laboral i l'hora de dinar. Aquesta companya de feina, és una "choni", mai havia conegut una choni autèntica, mentre jo a la nit, si potser havia acabat el llibre el dia abans i pensava en decidir quin començar, ella la seva decisió era quin programa de tele mirava, si el de los novios o el de los hijos que pegan a sus padres i coses per l'estil. Val a dir, que la tele de casa meva, fa mesos que no s'engega, no veig la tele i si la posés els programes que veuria, no són aquests. Així, que aquest era el nivell. Les chonis, pel que he pogut deduir, es caracteritzen per la seva manera de pensar, els individus del sexe masculí són molt diferents als individus del sexe femení i el mascle ha de mantenir a la femella, ella a canvi saldarà el compte en serveis en espècies, i jo, ingènua de mi, em pensava que tots érem iguals i que aquesta manera de pensar era de les àvies, doncs no, encara hi ha una porció gran de la població que pensa i actua així. Però les chonis, per ser chonis, van vestides d'una manera concreta, que jo mai no portaré, quan diuen que s'arreglen, semblen senyores d'aquelles que beuen, fumen i van amb homes i també parlen i fan servir expressions, que de vegades costa d'entendre. Fa anys, ja vaig fer unes entrades amb el títol lèxic, per que llavors en l'entrada havia nivell, però ara el títol és "choniades", per que són unes quantes expressions, que he pogut recopilar durant aquests mesos. Posaré l'expressió choni primer i després el significat, que he pogut entendre pel context en que es trobava l'expressió

1.- No me nace = No me sale de dentro
2.- Tengo el chichi* negro = Tenir molta experiència en una cosa
3.- Alguien ha metio mierda = Algú ha estat dient coses en contra d'un
4.- No me sale del chichi* = No em dona la gana
5.- Pero chocho, por que no me llamas? = Chocho és com li deia a la seva filla
6.- Va siempre medio despelungá = No s'abriga quan fa fred
7.- Piquismiqui = Tiquismiquis
8.- A l'atenció de qui ho remito? = A l'atenció de qui ho adreço?
9.- Estómago a base de bombas = Estómago a prueba de bombas
10.- Lamer el lomo = ensabonar a algú
11.- Estoy hasta el chichi* = N'estic fins el capdamunt 
12.- Pides más que el palo de un churrero = Que demanes molt (suposo, no em va quedar gaire clar)
13.- ¿Como se ponen las dos is de arriba? = ¿Com es posa la dièresi?
14.- Actividades teledirigidas = Les activitats que es proposen en gimnasos i/o en trobades de grups de singles, tots carregats amb una pila de fills, que s'han conegut en xats d'internet de webs per trobar rollo.
15.- Se me calienta el morro fácil = Que li agrada donar-li al mam. I tant! Després de sopar es fotia 3 cerveses abans d'anar a dormir.
16.- Ir doblada = Anar torrada
17.- Bacallà, en castellano es bacalado?
18.- En una conversa:
      - De que comarca es Castellbell i el Vilar?
      - Del Bages
      - Oriental o Occidental
      - eng?????????
*notar que aquesta partícula lingüística la fan servir molt i amb diferents significats.

Amb les chonis, el mal ús del castellà també està assegurat!!!!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Està bé conèixer gent diferent, el nostre país es molt més multicultural que el nostre grupet d’amics i família, i va bé conèixer de tot per entendre com funciona la societat, antropologia pràctica.

Joana ha dit...

pons007: i tant pràctica!