dijous, 16 de desembre del 2010

I SI BARCELONA NO EXISTÍS?

Llegeixo en blocs i sento, perque molts cops m'ho diuen a la cara, que sembla que els de Barcelona tinguem la culpa de tots els mals que hi ha a la resta de Catalunya. Que es construeix, culpa dels de Can Fanga, Pixapins, Diesel, Quemacus, el que més us agradi, com si fossim els de Barcelona els que han usurpat els terrenys, qui s'ho ha venut? Es fan infraestructures, com carreteres, i de qui és la culpa? dels de Barcelona, com no podia ser d'una altra manera. Que hi ha caravanes? sant tornem-hi. Molta d'aquesta gent que tant es queixa de les segones residències, no diu que els seus ajuntaments també cobren impostos per aquestes cases i que gràcies a això poden tenir serveis que potser no podrien. Són gent que paga, sense "beneficiar-se" de moltes coses i sempre són els forasters.
En alguns casos, la gent d'alguns municipis i comarques senceres, tenen els peatges o bé gratuïts o bé un peatge tou.
Sentia aquest estiu, una noia, que es queixava perque a l'hospital on treballa d'infermera, els cap de setmana hi havia molta feina, per culpa dels de Barcelona que portaven els fills si tenien febre.
Fins aquí podiem arribar!!!!! Em poden dir de tot, però negar l'assistència sanitària?.
Intento sempre posar-me en la posició de l'altre i ara diré jo la meva.
Ha pensat mai ningú, que bé que estariem a Barcelona si no vinguessin els de fora? El trànsit, tan criticat per tots els de fora, seria un altre si no estessin ells circulant per la "MEVA CIUTAT". Els barcelonins, paguem tots els peatges sencers. Tothom és benvingut a Barcelona i no s'el critica, vingui d'on vingui.
Els hospitals de Barcelona, estan plens de malalts de fora i hi ha fins i tot que tenen plans d'actuació pels familiars si l'estada a l'hospital ha de ser llarga. Les consultes, són plenes de gent que ve de fora i les urgències el mateix. No he sentit mai, a ningú que es queixi perque "mira, tots els de fora que es venen a visitar"
A Barcelona, qui es vol integrar, s'integra, no s'el tracta amb menyspreu, no com a "comarques" que tenen un nom pels de ciutat que van a viure al seu poble, neorurals.
I per acabar, potser no tenim aquell accent tan bonic ni particular d'altres llocs i parlem en txava, però potser tenim un català més correcte i sense barbarismes. Potser a qui més he sentit i llegit fer atemptats contra al català ha estat a gent de poble, això si amb un accent agironat o lleidatà o de la Catalunya Central, que fa molt bonic, però que deixen anar "contrabadu", "aceres", "bussó" o "tenir que" per posar algun exemple.

No es forada una muntanya, només per que els de Barcelona pugin a esquiar. Així, doncs, em sembla que uns no som res sense els altres i que cal deixar aparcat tot el victimisme que arrosseguem tots plegats, que d'altra banda és un tret molt nostrat i com em va dir un amic no fa gaires dies: "En aquest país, de la por en diem seny"

8 comentaris:

Mireia ha dit...

ja no t'estic amiga! ;)

Joana ha dit...

Perquè?

Mireia ha dit...

hooome, ens acabes de deixar fatal als de comarques que dius tu! ( faig cara 'enfadada però no surt) jeje

Joana ha dit...

Així ens deixen sempre als de Barcelona, només és el que dic

Núria ha dit...

Joana... ni tan poc ni tan massa. Menyspreu per part d'alguns i de tot arreu. Gent que parla bé a tot arreu i enlloc. Els meus fills estan cansats que els demanin per les vaques quan baixem a Barcelona i els imitin per riure l'accent de Lleida (que no és de Lleida i l'imiten fatal). Una cosa sí que te l'has d'empassar: el túnel del Cadí es va construir perquè la gent de Barcelona pugés a la Cerdanya, no perquè els de Puigcerdà baixessin a la capital.
Tinguem pau! I si vols pujar a viure per aquí dalt seràs molt benvinguda!

Joana ha dit...

Núria:
Tinguem pau! és el que jo demano. Només intentava posar les dues parts iguals, i mira com us heu posat tu i la Mireia!
A mi, quan vaig sentir que es queixava aquella perque els caps de setmana els de fora del poble anaven amb els nens que tenien febre al metge, vaig pensar que potser la cosa havia sortit de mare.
Que parlo amb la "a"? doncs que hi farem! és el meu accent!

Núria ha dit...

A mi em sembla que el problema d'aquella noia no devia ser els nens dels de fora, era que havia de treballar el cap de setmana!!!

Assumpta ha dit...

Sí senyora!! Tens TOTA LA RAÓ!! :-)

Jo també n'estic fins a dalt de tot. Una vegada vaig llegir a un blog que si a TV3 algú parla malament el català és perquè estan "barcelonitzant" la llengua!... apaaaa!!!

I jo he sentit a gent de l'Alt Empordà dient el "tetxu" o "la iema de l'ou" o a gent del Bages dient "la basura" i a Reus es pot sentir cada barbarisme que tira d'esquena.

Ara bé, la culpa sempre serà dels de Barcelona.

Un dia hauríem de fer vaga d'anar a visitar altres llocs. A veure què passaria amb el turisme rural, a veure què passaria amb els botiguers dels pobles que estan esperant el cap de setmana perquè els "pixapins", "camacus", etc. els vagin a buscar aquell vi, aquelles coques, els fuets...

A aquesta infermera jo l'acomiadaria. Serà possible? A veure si es pensa que la gent vol que el nen se li posi malalt expressament el cap de setmana per anar a empipar.

Visca Barcelona!! ;-)