diumenge, 4 de setembre del 2011

SANT QUIRZE DE PEDRET. ROMÀNIC A L'ALT BERGUEDÀ I

Començo avui una sèrie, no sé el que durarà i si seré capaç de tenir continuïtat. Com que no només faig fotos a floretes, sinó que les esglésies romàniques també en són objecte d'unes quantes desenes o centenars de fotos, inicio el capítol del Romànic, d'entrada a l'Alt Berguedà. Avui: Sant Quirze de Pedret a Cercs, malgrat estigui més a prop de Berga que de Cercs. Penjaré més fotos al Picasa.
Com que m'he penjat una mica, no he pogut fer tot el que volia i a més m'he entretingut més estona de la que em pensava. El lloc m'ha sorprès i també una mica la pluja. Quan ja faltava poc per arribar, pel camí m'he trobat molts cotxes en sentit contrari, de pensar que no anava a trobar a ningú a pensar que arribaria a Les Rambles, però no ha estat del tot així. Cal deixar el cotxe al Pont gòtic de Pedret, és impressionant, per sota passa un riu Llobregat molt diferent del que ens ve al cap quan hi pensem, sobretot si som d'aquí baix. Quan he arribat, feia més o menys bo i quina ha estat la meva sorpresa en veure que hi havia gent banyant-se i prenent el sol i fins i tot gent fent pic-nic, amb taules i cadires. A dalt a l'església poca gent, una parella, que ell li feia fotos a ella fent posats d'alló més ridículs i després una colleta que pujaven a dinar en algun dels prats, però que la pluja ha fet que l'haguessin de fer sota el porxo de l'església.

L'església està ben conservada, per unes obres de restauració que van fer fa uns anys, el pont també està en bon estat, sinó de que l'hauria travessat! No m'estendré explicant coses importants i interessants, perque es poden trobar en molts llibres com a L'Enciclopèdia Catalana i a moltes webs i blogs. 

Com moltes esglésies, va ser començada en una època ( i ens queixem que la Sagrada Família encara no està acabada) i després es va anar fent o reconstruint o arreglant, de manera que el que a nosaltres ens sembla una aberració no ho és tant, qui manté casa seva exactament igual que el primer dia? O li hem canviat les portes o les rajoles de la cuina o hem tirat un envà, doncs el mateix passava amb les esglésies, les modes canviaven i les remodelacions seguien la moda. Falta el campanar en espadanya i el sostre i les naus no són del tot com en un principi. Li trobo una pega, l'entrada està en un lateral i té un porxo, aquest fa que intentar fer fotos a la portalada sigui tot un repte, o una part queda subexposada o l'altra cremada.