dimecres, 16 de novembre del 2011

SANT VICENÇ DEL RUS. ROMÀNIC A L'ALT BERGUEDÀ II

Sembla ser que el primer cop que apareix en documents és l'any 961, com a donació al Monestir de Sant Llorenç prop de Bagà, ja els quedava lluny a la gent de Bagà del segle X aquesta església! Va ser consagrada l'any 1006 i va passar a ser parroquial a partir del 1312. No sé quan va passar a ser parròquia de Castellar de N'hug, que els queda una mica més a prop que no pas Bagà, però també deu n'hi do.

L'ermita és una sola nau amb volta de canó i un absis semicircular amb volta de quart d'esfera. La construcció data de principis del segle XII pel caràcter romànic llombard, que és més palès a l'exterior de l'absis amb arcuacions cegues. La porta d'entrada en arc de mig punt sense cap ornamentació es troba a la façana sud (per poder fer un bon vermut després de la missa de 12 a l'hivern al solet), per això ara hi ha un restaurant al cantó. El campanar és d'espadanya amb dues obertures.

Sembla ser que en les restauracions fetes al període 1983-1985, es localitzà una necròpolis amb tombes dels segles X al XII, la qual cosa fa suposar l'existència d'un temple anterior al romànic, si ja ho dic, que ja havia d'haver alguna cosa allà, que està lluny de tot!

Es van trobar també pintures murals, a l'absis, vestigis d'un Crist Majestàtic i part dels apòstols i una talla en fusta de la Verge Maria.

A tot arreu, diu com és per dins, però no hi vaig entrar, era tancada, com el restaurant del costat i no vaig poder preguntar com es podia veure. Els murals i la talla són en no sé quins conys de museus.







2 comentaris:

Carles Casanovas ha dit...

Bon dia, sobre Ogassa a prop de S. Joan de les Abadesses hi ha una esglessia, quasi be calcada que aquesta. Tenim un pais preciós. Gràcies.

Joana ha dit...

Carles Casanovas:

Si que tenim un país preciós. Quan acabi amb el Berguedà, cap a Ogassa. Fa molt que no he estat per Ogassa i ara no recordo cap ermita, però de ben segur que la trobaré, gràcies!