dijous, 13 de febrer del 2020

ENTREVISTES DE FEINA

Doncs sí, torno a estar a l'atur. Ara la situació encara és més greu, soc més gran i cada vergada es fa més difícil, les empreses o les consultories que fan les seleccions de personal, no volen gent amb experiència, volen gent jove, per poder manipular-los a plaer. 

Hom busca en les webs de recerca de feina, trobes ofertes en les que encaixes, algunes fins i tot són el lloc de feina per un mateix, aquell en que no hi pot encaixar ningú més millor que tu. Però fins i tot havent aconseguit arribar a fer dues entrevistes no et toca. Al final ens hem decantat per un altre candidat que el seu perfil encaixa millor que el teu, però mantenim les teves dades, per si en futures ofertes el teu perfil encaixés, aquesta és la resposta rebuda, en el cas que hagi resposta.
Això és, resumint el principi i el final.

Explicaré ara com va això de les ofertes, les entrevistes i el procés en general. Per aquells els quals aquestes coses són pura ciència ficció, enhorabona i que "la suerte te acompañe" en el que et queda de vida laboral, sigui molta o poca, això pot canviar en un obrir i tancar d'ulls i fins i tot en menys! Pels altres, potser us veieu reflectits en algun moment, en més d'un o en tota l'entrada, aquests sou dels meus i m'entendreu a la perfecció.

El primer que cal fer és descarregar, a l'ordinador, tablet i també al mòbil una aplicació d'aquestes, on les empreses que els cal personal publiquen les ofertes de feina, el que abans eren els classificats de La Vanguardia els diumenges. Hi ha un fotimer de pàgines d'aquestes i fins i tot d'especialitzades per sectors. Aquí hi veig un petit problema, per dir alguna cosa, tanta gent buscant per totes dues bandes i que no hagi una reducció de l'atur, però això no toca aquí ara, és un altre problema, important, però del que ara no vull parlar.
Un cop tenim la web, cal registrar-se, una feinada! Entrar nom i cognoms, rai! Cal entrar tota la teva vida! Acadèmica i professional, fer tests de competències i mil coses més, de vegades es pot pujar el CV en un arxiu, però no manté el format i a les empreses no els agrada, de manera que si tens la sort que et truquin, et fan que els enviis un per correu electrònic. 

Ja tenim el nostre compte creat i el nostre perfil també, ara cal cada dia i amb puntualitat britànica mirar les ofertes de feina, cal dir, que cal crear una alerta d'ofertes per no perdre's entre els milers que hi ha que no són del que nosaltres busquem i de la zona, si soc de Barcelona, per dir alguna cosa, i no em vull canviar de residència, no m'interessen les que són de Madrid o Saragossa i altres llocs per l'estil. Un cop creades aquestes preferències ja podem passejar pel llistat d'ofertes. Es classifiquen en les que costa saber que busquen, demanen, per que no són clares i a mi em sona a enganyifa i en les que sí t'expliquen el que busquen i quines característiques demanen. Entre les que sí són clares, aleshores hi ha les que sí publica l'empresa interessada directament i les que publica una empresa de selecció o consultoria que ha estat contractada per l'empresa necessitada de personal. Entre les que és la pròpia empresa qui publica l'oferta i fa ella mateixa la selecció de personal, es pot donar que sigui el departament que necessita el personal qui faci la selecció o tingui un departament de recursos humans (RRHH) que s'encarrega d'això, en aquest cas estarem davant d'una situació igual o molt semblant a si és una empresa de selecció o consultoria. A veure, m'explico, si qui fa la selecció és el cap del departament comercial, per posar un exemple, té en consideració unes caracteístiques més de primera impressió, trajectòria professional i de coneixements de com fer la feina. Si és RRHH o empresa de selecció, això pot no tenir la més mínima importància i es centren en altres coses i aquí ens pot agafar de tot. Un tema a considerar, és la terminologia que usen, cal fer un màster per saber totes les "paraulotes" i sigles que es fan servir, per que ara totes són en anglès, CEO, KAM, Assistant manager, Sales Assistant, B2B i una infinitat més, pocs són els que diuen Comercial, Cap de vendes i altres coses així.

Imaginem que soc una persona molt activa en la recerca de feina, com és i com no pot ser d'altra forma. M'he informat de com ha de ser el meu Curriculum Vitae, la forma que ha de tenir, la mida, la lletra en que ha d'estar confeccionat, com ha de ser la foto i el faig així per atreure l'atenció. Com que faig recerques per internet, sovint de la pàgina on et diuen com ha de ser el CV, acabes anant a espetegar a una altra on et diuen com preparar-te l'entrevista. En aquest punt, si ets novell en això, et poses les mans al cap i exclames: Com pot ser això? Et diuen, que has de tenir en conte, com t'has de vestir, com t'has de moure i com has de mirar, doncs són coses així que l'entrevistador tindrà en consideració a l'hora d'avaluar-te. Quan vagis a l'entrevista, has de conèixer l'empresa, tenir informació de la seva trajectòria i quins són els seus valors, en aquest procés se li diu preparar-te l'entrevista. En totes les webs aquestes on et diuen com preparar-te també t'expliquen que cal conèixer-se a un mateix, això té trampa. Has de saber les teves competències, paraula de moda ara, en tots els àmbits de la vida. Has de saber fer servir eines informàtiques, tinc el blog i comte a quasi totes les xarxes socials. De vegades, et pot fer fer un test quan vas a l'entrevista o te l'envien per correu electrònic abans o després de l'entrevista.

Suposem, et truquen per que han vist la teva candidatura o el teu perfil al web de recerca de feina o al linkedin, llavors et poses més content que un gínjol, com no pot ser d'altra manera. La conversa pot anar així, et fan tota una bateria de preguntes i et diuen, ens agradaria poder tenir una entrevista per aprofundir. L'entrevista pot ser via internet, un pal, t'envien un enllaç per que et connectis i llavors s'instal·la un software i sigui una gravació en vídeo que et fa preguntes i tu respons en un temps determinat que et marca, però no tens cap interacció amb el suposat entrevistador. Entrevista per internet, via skype, on sí parles en temps real. Entrevista presencial, et citen en les seves oficines. 

Vas a l'entrevista, segur que et fan esperar. T'has preparat, com que t'has preparat tant, segur que amb el vestir l'espifies, has dubtat si anar més conservador o per contra anar menys conservador, però sempre evitant uns colors concrets com el vermell i el morat, que sembla són no adequats per això. però segur que creus que no l'has encertat quan veus al teu davant la persona que t'entrevista. Comença l'entrevista, pot ser que l'entrevistador et vagi fent preguntes sobre el teu CV que tindrà allà al davant o que et digui que li expliquis la teva trajectòria professional, hom voldrà remarcar allò que creu més important i justificar-ho per aquell lloc de treball objecte de l'entrevista, aquesta part sembla fàcil, només cal explicar allò que un ha fet i per tant tenim tot el coneixement, però sempre hi ha una trampa. Per què vas marxar d'aquella empresa, o et van acomiadar? Són temes difícils i aquí et pots enmerdar. Ja fa temps, que està de moda la pregunta: digue'm tres virtuts i tres defectes teus, però no contents amb això, segur que hi haurà una altra pregunta trampa. Com que t'ho has preparat, sabràs ja terminologia aquesta i enlloc de dir que ets capaç de superar les negatives, diràs que ets resilient, assertiva, empàtica, proactiva i un munt més de "paraulotes". Tot això amanit amb un munt de consideracions que estaràs pendent de fer i no fer, per que t'hauràs preparat, no tocar-te els cabells, no tocar-te la cara, no gesticular, no estar sentat com si fossis a casa, però tampoc massa tibat, com posaràs les mans i algunes més. Total, s'acaba la reunió amb una encaixada de mans i ja ens tornarem a posar en contacte si passes a la següent fase. Si l'entrevistador és una persona amb experiència, les fases de l'entrevista i les preguntes flueixen amb naturalitat. Si per contra, l'entrevistador és molt jove i per tant amb poca experiència i tu ja ets gat vell, veus com no té aquesta fluidesa per conduir l'entrevista, les preguntes no tenen un lligam, comet errors d'aquells que tu t'has preparat, que diuen les coses que no s'han de fer, repetir sempre una mateixa paraula per exemple, val?, d'acord?. Se t'emporten tots els dimonis, veient com algú que t'està valorant, comet errors que al revés et costen l'entrevista. 
Quan surts, penses " ja està" i estàs cansadíssim, l'estrés que genera i sovint només tens ganes de plorar de l'esforç que has fet i que no servirà per res.
Les entrevistes estan tan preparades i manipulades, que ja no són espontànies i naturals. i dubto que serveixin de res. Els uns per quedar bé i tenir la feina i els altres per veure com et poden enganxar en fals. 

3 comentaris:

Pons ha dit...

Si com a mínim et paguessin per fer entrevistes de feina...

Joana ha dit...

Doncs no et pensis, amb la quantitat que porto fetes!!!! També em podrien pagar per poder trobar les pegues dels treballadors de les consultories, podria ser un altre lloc de feina que encara no s'ha inventat

artur ha dit...

Tot lo que expliques em resulta miliar... perquè serà ?? ;)
Això de controlador del enquestador no està gens malament, eh !
Molta sort !!